Hotels in Barcelona! Tips & informatie De beste Barcelona hotel deals

Verstuur ons een mail

info@hotels-in-barcelona.nl

Bel ons op

+31 (0)85 0166610

Historie van Barcelona

Historie van Barcelona

Ben je voor het eerst in Barcelona? Of houd je ervan om een nieuwe cultuur te ontdekken en wil je er zeker van zijn dat je niets gemist hebt? Bekijk onderstaand lijstje dan eens extra goed. Deze top vijf van historische gebouwen en bezienswaardigheden moet je simpelweg gezien hebben wanneer je een bezoek brengt aan Barcelona. Zie je plots de stad in een heel ander ligt. Maak je klaar voor een heuse reis door de tijd.

Palau Güell

Wanneer je de Sagrada Família hebt gezien en een pitstop hebt gemaakt op het adres van Casa Milà denk je misschien al het moois van Gaudí gezien te hebben. Maar niets is minder waar. Je bezoek aan Barcelona is immers niet compleet zonder een middag doorgebracht te hebben in het Palau Güell. Dit pand werd namelijk door de meester gebouwd aan het eind van de 17e eeuw voor de gigantisch rijke Eusebi Güell en is sindsdien een grote trekpleister voor toeristen. En dat is niet voor niks. Het prachtig bewaard gebleven bouwwerk staat namelijk op de UNESCO World Heritage List. In 2004 werd de woning flink onder handen genomen en gerestaureerd waardoor je haar nu weer in volle glorie kan bewonderen. Dwaal door de verschillende vertrekken en vang een glimp op van het leven van toen. Een entreebewijs kost gemiddeld 12 euro en voor dit bedrag krijg je een audiotour door het pand. De trekpleister is op alle dagen geopend behalve op maandagen en feestdagen van 10 tot 8. In de winter sluiten de deuren al om half 6.

Torre Bellesguard

En als je dan denkt dat je alles gezien hebt van Gaudí dan zit je nog mis. In de stad zitten namelijk een hele hoop bouwwerken van de meester verstopt die zeker een plaatsje op je to do list verdienen. Een belangrijke daarvan is Torre Bellesguard. Toch ziet het bouwwerk er een stuk anders uit dan de andere werken van Gaudí. Daar is een belangrijke reden voor. De meester liet zich voor dit pand namelijk inspireren door het pand wat er voor de bouw van Torre Bellesguard had gestaan. In de 15e eeuw werd er namelijk een middeleeuws kasteel gebouwd voor koning Aragon. Helaas overleed de koning echter en was er geen troonopvolger die zijn plaats zou kunnen innemen. Het kasteel werd daardoor overgedragen aan zijn echtgenoot Margaret of Prades. Toen zij overleed werd het landgoed van hand op hand gedaan tot het in 1900 werd gekocht door Jaume Figueres. Hij vroeg Gaudí er iets moois van te maken. Die liet zich inspireren door de wonderlijke geschiedenis van de bouwplaats en zo ontstond Torre Bellesguard.

Palau de la Música Catalana

Ben je naast fervent cultuursnuiver ook een groot muzieliefhebber? Dan is het Palau de la Música Catalana absoluut een bezoekje waard. Deze concerthal werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner en werd gebouwd begin jaren 1900. Opdrachtgever was een Catalaanse zangvereniging die een belangrijke rol speelde in de opleving van de Catalaanse cultuur. Het prachtige pand werd gefinancierd door de rijke bevolking van Barcelona. En dat is zeker terug te zien in de rijke ornamenten van het pand. Hierdoor kijk je absoluut je ogen uit als je voet zet in het gebouw. Niet voor niets staat het dan ook op het UNESCO World Heritage List. Ook tegenwoordig worden er nog zo nu en dan voorstellingen gegeven. Van Catalaanse liederen tot jazz: de voorstellingen in het Palau worden immer drukbezocht. Wie wil er immers nu niet genieten van prachtige muziek in zo’n rijkversierde ruimte?
Casa Milà
Met het Casa Milà zijn we weer terug bij Gaudì. Kenmerkend is dit pand voor de typische bouwstijl van de meester en dus bezoeken jaarlijks een hele hoop toeristen het prachtige pand. Het werd in 1910 gebouwd in opdracht van Pere Milà en zijn vrouw. Het gebouw was door zijn ietwat vreemde, abstracte vormen nogal ongewoon voor z’n tijd. Het gebouw wordt dan ook weleens La Pedrera genoemd, wat in het Nederlands steengroeve betekent. Dit omdat de voorkant van het huis doet denken aan een open steengroeve. Tegenwoordig is de familie Milà allang niet meer in het pand te vinden en huist er een stichting die er regelmatig tentoonstellingen organiseert. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de prachtige bouwstijl van Gaudì wel volop waarderen en het werd het pand in 1984 opgenomen in de UNESCO World Heritage List. Vergeet dus wanneer je een bezoek brengt aan Barcelona zeker niet om eens langs dit pand te lopen en de prachtige ornamenten en bouwstijl te bewonderen.
Casa Batlló
We sluiten af met nog een meesterwerk van Gaudì. Over het algemeen wordt Casa Batlló namelijk gezien als een van de beste werken van de meester. Liefkozend wordt het gebouw ook wel Casa dels ossos genoemd wat het huis van botten betekent. Dit komt omdat de structuur van het gebouw is opgemaakt uit een organische, skeletachtige constructie. Een constructie die overigens precies past bij de Art Nouveau bouwstijl van Gaudì. De voorkant van het pand is versierd met prachtig mozaïek en het dak doet sterk denken aan een schubachtige huid. Omdat er zoveel gaande is kun je eeuwig naar dit pand blijven kijken. Hoewel je zou verwachten dat het huis werd gebouwd voor familie Batlló is niets minder waard. De familie kocht het pand pas in 1900, maar het werd oorspronkelijk gebouwd voor Lluís Sala Sánchez. Hij besteedde echter weinig aandacht aan het huis waardoor het ondanks de prachtige ligging niet snel verkocht werd in de jaren 1900. De familie Batlló zag er echter wel wat in en gaf Gaudí alle vrijheid om het pand te renoveren zoals hij dat wilde. En zo geschiedde.

Een reis door de tijd in Barcelona

Wanneer je deze vijf prachtige gebouwen hebt bezocht ben je niet alleen heel veel wijzer geworden over de bouwstijl en het leven van Gaudí, maar heb je ook als het ware een reis door de tijd gemaakt. Met een bezoek aan het Palau Güell, Torre Bellesguard, Casa Milà en Casa Batlló wordt nog maar weer eens extra duidelijk hoeveel Gaudí betekent heeft voor de stad Barcelona. Ben je even helemaal klaar met Gaudí en zijn bouwstijl? Gan dan zeker even langs Palau de la Música Catalana voor even heel iets anders. De stad zal je doen verbazen.